Ny rapport sporer opprinnelsen til omfattende kjendis Bitcoin-svindel til Øst-Europa

Bitcoin-svindelannonser ser ut til å vokse ettersom hackere ønsker å kapitalisere på eiendelens rally.

I en nylig etterforskning ser myndighetene ut til å ha sporet en Bitcoin-annonsebasert svindeloperasjon til adresser i Russland.

Russland eller Ukraina
Forrige helg rapporterte The Guardian Australia om en betydelig Bitcoin-annonseordning som opererte i omtrent to år. Svindlerne bruker bilder av flere kjente personer uten deres samtykke i artikler som fremmer falske kryptoinvesteringsordninger. Mange av disse ordningene lover enorm avkastning på aktiviteter som spenner fra kryptoinvesteringer til gruvedrift, i håp om å fange intetanende ofre.

The Guardian hadde sporet fem personer som angivelig registrerte hundrevis av falske nettsteder relatert til svindelen. Alle fem har adresser i sentrum av Moskva, og nyhetskilden la til at de hadde sendt e-postadressene til to av de mistenkte til Google.

The Guardian rapporterte også at svindelen også kunne stamme fra Ukraina. Det refererte til en mars 2020-rapport fra Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), som oppdaget et telefonsenter i Kiev som kjørte annonser for lignende Bitcoins-svindel.

Holder advokatene lykkelige
Etterforskningen av saken ser ut til å ha vært selvbevarende. Selskapet falt i urolige farvann med den australske millionæren Dick Smith etter at identiteten hans ble brukt i en annonsekampanje for å fremme falske kryptoprogrammer på The Guardian.

Som The Australian rapporterte i oktober, truet Smith, som driver en elektronikkbutikk oppkalt etter seg selv, å saksøke The Guardian Australia for ærekrenkelse. Selv om annonsene ikke inneholdt kryptovalutaer, koblet de til falske intervjuer med vellykkede individer som Smith.

I disse intervjuene skryter angivelig av å gjøre betydelige gevinster i sine kryptoinvesteringer. Mange av intervjuene hadde angivelig også attraktive overskrifter som „Bli rik om noen dager“ og „Hvordan tjene penger enkelt.“

Smiths advokat, Mark O’Brien, sa den gang at forretningsmogulen var fokusert på å sørge for at svindlene ble permanent.

„Selv om vi erkjenner at The Guardian Australia tar ned de falske annonsene når de er varslet, forhindrer det ikke [australske] lesere å bli offer for denne fruktbare kryptovaluta-svindelen.“

I håp om å unngå enhver rettssak, så det ut til at nyhetsmediet hadde gått på egenhånd etterforskning. Undersøkelser fra Google burde bidra til å gi mer klarhet i problemet, og nyhetskilden håper å bringe svindlerne for retten før snarere enn senere.